Wie heeft de condors in Chili vergiftigd?

De Chileense autoriteiten proberen uit te zoeken wie of wat de bron is van de vergiftiging van minstens twintig condors in de Andes. Twee dieren zijn overleden.

De andescondors, een bedreigde vogelsoort met een indrukwekkende vleugelwijdte van 3 meter, werden aangetroffen nabij de stad Los Andes, ongeveer 80 kilometer van de Chileense hoofdstad Santiago.

Getuigen waarschuwden de autoriteiten toen ze de condors zondag laag zagen overvliegen en tegen rotsen zagen aanbotsen. De vogels slaagden er nadien niet meer in om weer op te stijgen en wankelden rond, sommige schuimend uit hun bek. Twee dieren werden dood aangetroffen, achttien andere dieren zijn overgebracht naar een opvangcentrum. Ze kregen een tegengif en zijn herstellende.

Volgens de autoriteiten zijn de vogels vermoedelijk vergiftigd geraakt door het eten van karkassen van een ziek dier. Mogelijk hebben ze een dier opgegeten dat zelf gedood was door insecticiden die gebruikt worden in de landbouw, of hebben ze kadavers gegeten die met opzet werden neergelegd om hen te vergiftigen. Het wordt niet uitgesloten dat er nog meer condors met dezelfde symptomen opduiken.

De condor, een symbool van de Andes

De andescondor (Vultur gryphus) is een van 's werelds grootste vogelsoorten. Met de vleugels uitgespreid reikt zijn spanwijdte tot 3 meter. Een condor is een aaseter en reist soms meer dan 200 kilometer op zoek naar voedsel.

Hij kan op een hoogte tot 5.000 meter rondzweven en maakt gebruik van warme opstijgende lucht om langs berghellingen en klippen langs de kust te zweven zonder met zijn vleugels te slaan.

De condor wordt beschouwd als een symbool van de regio. Toch is hij ernstig bedreigd. Lokale boeren zien in de condor een bedreiging voor hun vee. Wereldwijd leven er nog minder dan 10.000 condors in het wild.

(bron afbeelding: Wikimedia/Wer-Al Zwowe)

Meest gelezen