"Niet euforisch worden over beperkte groei"

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) reageert voorzichtig op het bescheiden herstel van de economie in de eurozone. Van april tot juni is de economische activiteit in de landen die de euro gebruiken, gegroeid met 0,3 procent - vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. Maar Vande Lanotte waarschuwt voor euforie.

Volgens Vande Lanotte is het nog te vroeg om te zeggen dat dit het begin van de heropstanding is, maar is in elk geval beter dat we een lichte groei kennen dan dat we achteruit gaan. Maar hij wijst er op dat er toch nog veel problemen zijn die moeten opgelost worden. "Het is niet de tijd om nu euforisch te zijn, maar er is toch wel wat beterschap, dat bevestigen ook heel wat economische indicatoren vandaag", aldus Vande Lanotte.

Ons land moet zijn economie verder aanzwengelen, door vernieuwende producten aan te maken en nieuwe markten aan te boren, en het moet zijn overheidsfinanciën onder controle houden, zegt Vande Lanotte nog. Zonodig zal de regering tot in maart volgend jaar, vlak voor de verkiezingen, ingrijpen om de begroting op koers te houden, benadrukt de minister.