"Peuter stierf door een onvoorzichtigheid"

De advocaat van de vader van het kind uit Sint-Pieters-Leeuw dat vorige week overleed, vraagt dat hij snel vrijkomt. De man was vorige week aangehouden omdat het gerecht vermoedde dat hij iets met de dood van het meisje te maken had. Uit het onderzoek is gebleken dat het kind gestikt is toen het uit bed wilde kruipen.

Vorige week stierf een meisje van 17 maanden oud in de ouderlijke woning. De vader werd aangehouden omdat het gerecht vermoedde dat hij betrokken was bij de dood van het kind. Er volgde een reconstructie en een autopsie. Uit het onderzoek blijkt nu dat het meisje gestikt is.

"Het kind was eerder al vaker uit haar reisbedje gekropen en haar ouders probeerden dat te verhinderen door een matras boven op het bed te leggen. Op die matras lag nog een zware zak. De peuter probeerde vorige week opnieuw uit het bed te klimmen, maar kwam vast te zitten tussen de bovenste bedrand en de matras die erop lag, waardoor het stikte", zegt Eddy Cochez, de advocaat van de vader.

De verdediging heeft gevraagd om de vader onmiddellijk vrij te laten onder voorwaarden. "De onderzoeksrechter heeft meteen gesteld dat er geen sprake meer is van betichting van moord of doodslag. De verklaringen van de vader komen overeen met de vaststellingen van de wetsdokter. De kwalificatie die op de feiten wordt gekleefd is onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Daarmee wordt de zaak herleid tot haar ware proporties, namelijk een gruwelijke onvoorzichtigheid uit hoofde van de ouders."

Toch heeft de Brusselse raadkamer de aanhouding van de vader verlengd. De advocaat van de man gaat in beroep.

De familie van het kind is intussen naar Marokko om het meisje daar te begraven. De man verschijnt in de namiddag voor de raadkamer. De advocaat hoopt dat de raadkamer de vader snel vrijlaat, zodat ook hij de begrafenis nog kan bijwonen. De beslissing wordt later vandaag verwacht.