"Waarom zouden we op Mars niet in potten koken?"

De voorbije 4 maanden heeft de Belg Angelo Vermeulen een simulatiemissie op Hawaï geleid. Samen met 5 anderen probeerde hij in afzondering een nieuw voedingssysteem te ontwikkelen voor astronauten die op Mars zouden wonen. Sinds vanmorgen is hij weer "op vrije voeten". In "De ochtend" deed hij zijn verhaal.

Het experiment kreeg de naam HI-SEAS (Hawai'i Space Exploration Analog and Simulation). Gedurende 4 maanden leefde Vermeulen samen met 4 Amerikanen en 1 Canadees in afzondering op een nagebouwde ruimtebasis in het midden van het desolate landschap van de Mauna Loa-vulkaan op Hawaï.

"We woonden samen in een koepelvormige structuur met een diameter van 10 à 11 meter", vertelde Vermeulen in "De ochtend". "De koepel had 1 kleine verdieping met daarin enkele kleine, individuele slaapkamers. Het was een witte koepel in een rood landschap."

"Een isolatie wordt onvermijdelijk een psychologisch en sociaal experiment maar de focus lag op voedsel. We wilden nagaan of het mogelijk is een ander voedingssysteem te ontwikkelen voor astronauten die op Mars zouden wonen."

"Mensen die maanden of jaren aan een stuk kant-en-klaarmaaltijden eten, raken hun voeding beu waardoor hun gezondheid achteruit gaat. Daarvoor zoekt men oplossingen. Wij hebben daarom gekookt en dat resultaat vergeleken met kant-en-klaarmaaltijden."

"Koken deden we in een gewone keuken"

Koken met verse voedingswaren kon natuurlijk niet. "We gebruikten ingrediënten die jaren op het schap kunnen staan: rijst en bloem, maar ook gedehydrateerde en gevriesdroogde groenten."

"Koken deden we in een gewone keuken. Waarom zouden we niet in gewone potten koken? We gebruikten convectieplaten, een microgolfoven en een broodmachine. Standaardapparatuur voor een keuken, kortom. De enige beperking die we onszelf oplegden was dat we niet alles tegelijk konden aanzetten. We hadden 1 batterij op zonne-energie en moesten alles goed berekenen opdat alle ingrediënten op hetzelfde tijdstip gaar waren."

"Elke maaltijd moesten we helemaal evalueren. Op het einde van de dag werden alle recepten in een computer verzameld. Dat heeft een massa gegevens opgeleverd. De analyse daarvan kan nu beginnen."