Aanklacht tegen meerderjarige op proces Eindhoven afgezwakt

In 's-Hertogenbosch, in Nederland, is het proces van start gegaan rond de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven door vier jongeren uit Turnhout. Zowel het slachtoffer als de ouders van een verdachte kwamen aan het woord. "We zijn blij dat hij er niks aan heeft overgehouden", zei de vader. Intussen wordt de meerderjarige verdachte niet langer beschuldigd van poging tot doodslag. De aanklacht is afgezwakt tot openlijke geweldpleging.

De enige meerderjarige verdachte voor het zinloze geweld in Eindhoven riskeert een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Het parket legt hem niet langer poging tot doodslag ten laste en vraagt alleen een veroordeling voor openlijke geweldpleging.

Hij gaf het slachtoffer enkele klappen en liep daarna weg. Hij was dus niet betrokken bij de trappen die werden gegeven toen het slachtoffer al op de grond lag. "Hij heeft door zijn gedrag mee de sfeer bepaald waardoor alles is geëscaleerd", zei het openbaar ministerie wel nog. Vlak voor diens pleidooi betuigde de meerderjarige zijn spijt. "Alcohol maakt me agressief. Een cursus agressiebeheersing zou me kunnen helpen", zei hij.

Verdediging: "Volgens deskundigen is het recidivegevaar zeer klein"

De 17-jarige verdachte van het zinloze geweld in Eindhoven heeft bijzonder veel spijt van wat er gebeurd is. Dat zegt zijn vader. Hij riskeert nu een jeugddetentie van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. "Mijn cliënt heeft alleen geduwd en tegen de kont van het slachtoffer gestampt", zegt zijn advocaat. De vader zegt dat zijn zoon enorm geschrokken is. "Hij begrijpt niet dat hij daartoe in staat is geweest. Nooit eerder was er enige indicatie geweest dat hij agressie in zich heeft. Het voorval heeft al een enorme impact op mijn zoon gehad", zei hij.

Een andere verdachte riskeert een jeugddetentie van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor poging tot doodslag in vereniging. Hij was minderjarig op het moment van de feiten. Omdat hij het wildst tekeerging, wordt hij beschouwd als hoofdverdachte.

Zijn advocaten verzetten zich tegen die strafeis. "Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat dit een geïsoleerd geval is. Volgens deskundigen is het recidivegevaar zeer klein", zegt Freddy Mols, zijn Belgische advocaat (foto). Volgens zijn Nederlandse advocaat, Erik de Mare, laat het parket zich leiden door de publieke opinie.

"Psychologisch heeft het slachtoffer het nog zeer moeilijk"

Ook het slachtoffer heeft getuigd voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch. Zijn getuigenis vond achter gesloten deuren plaats. Volgens Peter Van de Laar, advocaat van één van de minderjarige verdachten, was het slachtoffer bijzonder emotioneel bij het zien van de beelden."Hij heeft er geen blijvende lichamelijke letsels aan overgehouden, maar psychologisch heeft hij het nog zeer moeilijk. Hij begrijpt niet dat de jongens tot zoiets in staat zijn geweest", zei hij.

Ook de vader van de 17-jarige verdachte luisterde naar de getuigenis van het slachtoffer. "De getuigenis heeft indruk op ons gemaakt. We zijn blij dat hij er niks aan heeft overgehouden", zei hij.