Als god aan de Belgische kust... - Christian Laporte

Enkele dagen eens echt uitblazen zonder PC en zonder televisie en bijna zonder telefoon in Sint-Idesbald na een halfjaar (heel) intensief geschreven en gesproken journalistiek werk met drie "troonsafstanden" - een Paus in Rome, een Koningin in Amsterdam en een Koning in Brussel... - met extra-publicaties en tientallen bladzijden in de "Libre", dat doet, geloof me gerust, zeker veel deugd...

Des te meer omdat de Belgische Kust voor de ondertekende nog altijd een “must” is en zal blijven, een plaats waar hij zich kan herbronnen en terugvinden zelfs al is hij in Brussel geboren en woont hij in Wallonïe.

De kust in haar mooiste kleedje

Sint-Idesbald? 't Is tegelijk de Kust in haar beste omschrijving en haar mooiste kleedje – groot strand, heel familiaal, weinig storing ... - maar het is ook al “Bachte de Kupe”, een nog goed bewaarde natuurzone, naar de Westhoek toe met veel plezier voor de liefhebbers van het milieu maar ook van smakelijke, droge en natte gerechten.

Sinds het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw, vertoeven we daar bijna elk jaar een zeker aantal dagen in een echt “visserhuis” op een klein halfuurtje te voet van de zeedijk en, eerlijk gezegd, zijn we absoluut geen vragende partij om te verhuizen naar, ik zeg maar iets, De Haan, Oostende of naar Knokke bij de “Matuvus”...
 

Bij de bakker en in de gazettenwinkel

Is het juist dat men steeds minder Frans hoort spreken, daar in Groot-Koksijde maar ook in de andere badgemeenten? Eerlijk gezegd... nee want zowel bij de bakker dan in de gazettenwinkel hoor ik nog veel bestellingen doen in de taal van François Hollande... En vraag ik me soms af hoe ze dat zouden doen indien ze op de kust van Estland met vakantie gingen..
.
Met soms ook een beetje “gêne” omdat ik overtuigd ben dat sommige van deze klanten absoluut geen inspanning doen om hun tweede landstaal te verbeteren en stom hermetisch blijven tegenover de kultuur van de meerderheid van dit landje aan de Noordzee. Pas op, langs deze kant van de Kust zijn er ook veel Franse toeristen van departement “59” die blijkbaar hier meer hun geluk vinden dan in hun eigen “Côte d'Opale”. Hen zal ik natuurlijk niet kastijden maar wel sommige “Bruxellois” van de Negentien of van de Rand die het niet slimmer doen in Wezembeek, Kraainem of Rode... waar ze ook geen verdomd Nederlands woord uit hun mondje krijgen...

Commerçanten blijven commerçanten

Zijn de autochtonen dan extremisten geworden? Dat zou ik niet durven zeggen want zelfs de radicaalsten onder hen willen, heb ik niet zo lang geleden gelezen, ook hun gastvrijheid tonen! En “commerçanten” blijven “commerçanten”... dus is het zeker niet de lokale handel die zou radicaliseren.

Heeft “Marianne” dan het helemaal mis wanneer deze Belgische editie van een Frans weekblad – goed om te weten... - ons vertelt dat er steeds meer Franstalige belgen de Côte d'Opale verkiezen?
Niet helemaal wat ons betreft, het is absoluut niet uitgesloten dat sommigen vinden dat men de eigenheid van de Belgische Kust misschien een beetje te veel heeft verwaarloosd en men te veel toegevingen doet aan het commerciële aspekt. Mijn halve trouwboek heeft het zeker niet mis wanneer ze de ontwikkeling van ons geliefd strand van Sint-Idesbald aanklaagt...

Schrikbeeld Scheveningen

Tot enkele jaren geleden bleef de Zeedijk vrij van terrassen en andere gadgets terwijl men nu moet slalommen tussen allerlei onvoorziene hindernissen...

In die zin begint, horresco referens, Sint-Idesbald stilaan te lijken op de strandzone van... Scheveningen. Van onze noorderburen kenden we alleen het strand van Cadzand waar we ooit nog wijlen Lode Claes gingen interviewen maar, gedomme, dat leek toen op het aards paradijs vergeleken met het echt onaangenaam strand van de zeewijk van Den Haag waar we eens belandden om ook de Noordzee op een septentrionale manier te ontdekken.

Dus??? Een vurige aanvraag aan al degenen die zich met onze Kust bezighouden...: laat ze zoveel als het kan in haar originele staat zowel op het zeefront dan daarachter... Behoud uw “roots” en uw eigenheid...
 

(Christian Laporte is politiek commentator bij La Libre Belgique.)

lees ook