Artsen zonder Grenzen stopt met werken in Somalië

Artsen zonder Grenzen stopt met werken in Somalië. Het is er te gevaarlijk geworden, zegt de organisatie, die vooral ontgoocheld is over de onbetrouwbaarheid van de gewapende groepen en de politieke leiders. Die geven wel veiligheidsgaranties, maar spelen tegelijk een rol in de aanslagen op medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Vooral de Somalische medewerkers zijn een doelwit.
AP2007
Een vrouw laat haar kind vaccineren in Mogadishu.

"Met hun keuze om hulpverleners te vermoorden, te molesteren en te ontvoeren hebben deze gewapende groepen, en de civiele overheden die het tolereren, het lot van ontelbare mensen in Somalië bezegeld," zegt dokter Unni Karunakara, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen op een persconferentie (kleine foto).

AzG was sinds 1991 onafgebroken actief in Somalië en had er projecten op elf verschillende plaatsen. 1.500 medewerkers boden er gratis medische hulp, onder meer basisgezondheidszorg, behandeling voor ondervoeding, moeder- en kindzorg, chirurgie, ingrijpen bij epidemieën, vaccinatiecampagnes en de verdeling van drinkwater en hulpgoederen.

In de 22 jaar dat Artsen zonder Grenzen actief was in Somalië, zijn 16 hulpverleners vermoord en waren er tientallen aanslagen op medewerkers, ambulances en ziekenhuizen. Daarnaast werden er ook medewerkers ontvoerd.