Asresten kunstroof opnieuw onderzocht in Nederland

De asresten uit de kachel van Olga D., een van de verdachten van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, worden voor een contra-expertise naar Nederland gestuurd. Dat heeft een van de advocaten van de Roemeense verdachten woensdagochtend bekendgemaakt.

De advocaten willen op die manier aantonen dat de moeder van hoofdverdachte Radu D. de gestolen schilderijen niet in de kachel heeft gestopt.

Het Roemeense Openbaar Ministerie (OM) had eerder al een onderzoek op de asresten uitgevoerd. Daaruit was gebleken dat zeker vier van de zeven meesterwerken verbrand zijn. Maar de advocaten van de Roemeense verdachten hebben dat onderzoek van begin af aan in twijfel getrokken en eisten een second opinion van het Louvre in Parijs. "Maar dat is zo duur dat het OM daar niet voor voelde", zegt Catalin Dancu, advocaat Olga D.

"Als alternatief heeft men nu aangeboden de as opnieuw in Nederland te laten onderzoeken." Het nieuwe onderzoek wordt in september uitgevoerd. Maar wie het onderzoek in Nederland gaat doen, kan Dancu nog niet zeggen. "Daar is begin september duidelijkheid over."

De woordvoerder van het Roemeense onderzoeksteam heeft al eerder laten weten geen enkel bezwaar te hebben tegen een contra-expertise. Alleen zal de uitkomst hetzelfde zijn, zei hij al. De schilderijen van onder anderen Monet, Matisse, Picasso, Gauguin en Lucian Freud werden vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen. Tot nu toe werd aangenomen dat de Roemeense daders meerdere van die werken verbrand hebben in de woning van de moeder van de Roemeense hoofdverdachte.