België volgt de toestand in Egypte op de voet

Ons land houdt zijn ambassade in Caïro vandaag dicht. België doet dat voor de veiligheid van het personeel. Landgenoten in Egypte krijgen verschillende adviezen, naargelang van de plaats waar ze verblijven.

Landgenoten die buiten de toeristische regio's verblijven, krijgen de raad om Egypte te verlaten; en wie in de hoofdstad Caïro is, wordt gevraagd om zeker binnen te blijven.

In de badplaatsen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba, waar de meeste Belgen verblijven, is er geen probleem. "We hebben geen rapporten binnengekregen van problemen in toeristische resorts", zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken in Brussel. "We volgen de situatie daar wel op de voet op en we kijken ook of eventueel ons reisadvies moet worden aangepast." Hoe dan ook: plaatsen zoals Hurghada of Sharm-el-Sheikh liggen honderden kilometers verwijderd van de plaatsen waar het nu onrustig is. 

Voorlopig wijzigen de Belgische touroperators hun aanbod in Egypte niet. "De veiligheid en het vakantieplezier blijven gegarandeerd", zegt Baptist van Outryve van Thomas Cook. Desondanks heeft de touroperator Nijlcruises en reizen naar Luxor om veiligheidsredenen geschrapt.

Ook voor Jetair is het "business as usual". Jetair heeft trouwens geen toeristen in Caïro of Luxor.