BP daagt VS voor de rechter wegens "uitsluiting"

British Petroleum (BP) spant een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse overheid omdat die het bedrijf van nieuwe federale contracten uitsluit. De VS doet dat als gevolg van de milieuramp na de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon 3 jaar geleden.
AP2012

Afgelopen november besloot het Environmental Protection Agency (EPA) BP uit te sluiten van nieuwe federale contracten. Volgens het agentschap "ontbreekt het het bedrijf aan zakelijke integriteit" na de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010.

BP argumenteert echter dat de uitsluiting ook 21 dochterondernemingen treft die geen rechtstreeks aandeel in de milieuramp hadden.

"We zijn van mening dat de beslissing van het EPA ongepast en onrechtvaardig is. Daarom verdedigen we onze rechten voor een federale rechtbank", zegt het hoofd communicatie van BP in de VS Geoff Morrell. "Tegelijk staan we nog steeds open voor een aanvaardbare regeling met het EPA."

BP is een van de grootste brandstofleveranciers voor de Amerikaanse overheid. De uitsluiting heeft geen invloed op bestaande contracten maar verbiedt het bedrijf nieuwe engagementen in de Golf van Mexico aan te gaan.