Britse werkloosheid neemt lichtjes af

In juli is het aantal uitkeringsgerechtigde werklozen met 29.000 gedaald tot 1,4 miljoen. Dat gebeurt op een ogenblik dat de economie in het land opnieuw aantrekt.
AP2012

In totaal bedraagt de werkloosheid in Groot-Brittannië nu 7,8% van de actieve bevolking. Eind 2011 lag dat cijfer nog op 8,4%.

Er is dus beterschap, maar die werkloosheid ligt nog altijd boven de 7% die de Bank of England als norm hanteert. De meeste analisten denken dat dat streefdoel ergens midden 2016 gehaald kan worden. Dat zou betekenen dat er 750.000 nieuwe banen moeten bijkomen.

Volgende week moet de Bank of England zich uitspreken over de rente, maar de nieuwe topman Mark Carney (links) heeft eerder laten verstaan dat die rente niet zal stijgen tot de werkloosheidsgraad van 7% gehaald is en dat kan dus nog een tijdje duren. De belangrijkste rentevoet staat op een historisch laag peil van 0,5% sind maart 2009.

BLOOMBERG FINANCE LP2013