Economie in de eurozone op de goede weg?

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid. Het is de eerste groei in zes kwartalen. Daarmee klimt de eurozone uit de recessie waarin ze eind 2011 verzeild geraakt is. Toch is overdreven optimisme nog niet aan de orde, luidt het.

De economie van de 17 landen van de eurozone is voor het eerst sinds de herfst van 2011 opnieuw gegroeid, zo meldt het Europese bureau voor Statistiek Eurostat in Luxemburg.  Het bruto binnenlands product (bbp) steeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar (april-juni) in de eurozone met 0,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal (januari-maart).

Analisten hadden al een positief resultaat verwacht: zij waren uitgegaan van een groei van 0,2 procent in het tweede kwartaal. Met 0,3 procent doet de economie van de eurozone het dus iets beter dan verwacht. Met de groeicijfers komt een einde aan zes opeenvolgende kwartalen van negatieve groei, de langste periode van recessie sinds de oprichting van de eurozone in 1999.

De eurozone duikelde in het najaar van 2011 in de recessie als gevolg van de schuldencrisis die de landen van de eurozone sinds 2010 overspoelt.

Frankrijk en Duitsland doen het beter dan verwacht

De groei is vooral te danken aan de vooruitgang van Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën binnen de eurozone. Zij stegen allebei boven de verwachtingen uit.

Zo is de Duitse economie met 0,7 procent gestegen. Het is de krachtigste groei sinds begin 2012, zegt het Duitse bureau voor de statistiek. Economen hadden rekening gehouden met een groei van het bbp met 0,6 procent. Positieve impulsen kwamen er door toegenomen consumptie en toegenomen investeringen.

De Franse economie is dan weer met 0,5 procent gegroeid in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is een onverhoopt goed resultaat, want er was een groei van 0,2 procent verwacht. In het eerste kwartaal kromp de Franse economie nog met 0,2 procent.

Ook positief: Portugal is uit de recessie, met een groei van het bbp met maar liefst 1,1 procent. Het Zuid-Europese land moest in mei 2011 nog een steunpakket vragen aan de eurolanden en aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Nog te vroeg om victorie te kraaien

Toch is het te vroeg om al victorie te kraaien, waarschuwen analisten. De eurozone mag dan wel uit de recessie gekropen zijn, de schuldencrisis in de fragiele eurolanden is nog niet voorbij, zo luidt het. Ook Europees commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn waarschuwt voor overdreven optimisme.

"Ik hoop dat er geen voorbarige, zelfbejubelende verklaringen komen die suggeren dat de crisis over is. De voorlopige groeisignalen zijn nog fragiel", schrijft hij op zijn blog. De cijfers tonen aan dat besparingen en structurele hervormingen werken. "Maar er is nog een zeer lange weg te gaan voordat we het ultieme doel bereiken, een duurzaam groeimodel dat meer jobs oplevert."

Dat een hoerastemming nog niet meteen aan de orde is, mag blijken uit enkele andere Eurostat-cijfers. De Nederlandse economie blijft in een recessie verwikkeld. De economie kromp in het tweede kwartaal met 0,2 procent. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal met krimp. Ook Italië (-0,2 procent), Spanje (-0,1 procent) en Cyprus (-1,4 procent) blijven in de recessie.

Ook binnen de totale Europese Unie (27 landen) groeide de economie overigens met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De Belgische economie groeide volgens Eurostat tijdens het tweede kwartaal met 0,1 procent. De Nationale Bank maakte dat eerder al bekend.