Egyptische vicepresident ElBaradei neemt ontslag

In Egypte heeft Mohammed ElBaradei ontslag genomen als vicepresident. De Nobelprijswinnaar en voormalig hoofd van het Internationaal Atoomagentschap gold als gematigd figuur in het nieuwe regime van na de staatsgreep van vorige maand.

ElBaradei heeft een ontslagbrief geschreven aan interim-president Adly Mansour. Hij geldt als een van de belangrijke figuren van de seculiere partijen in Egypte.

In eerste instantie steunde ElBaradei de staatsgreep van de militairen, waarbij de fundamentalistische president Mohammed Mursi werd afgezet, maar blijkbaar neemt hij niet langer vrede met de harde aanpak van de militairen, die nu de echte macht in handen hebben.

"Het is voor mij niet langer mogelijk de verantwoordelijkheid te nemen voor beslissingen waarmee ik het niet eens ben", schrijft ElBaradei in zijn ontslagbrief. Volgens hem bestonden er wel degelijk vreedzame mogelijkheden om de politieke crisis in Egypte op te lossen.

"We hadden geen keuze"

Andere leden van de interim-regering schaarden zich vanavond echter achter de beslissing om de protestkampen van de moslimbroeders met geweld op te ruimen. 

Volgens premier Hazem al-Beblawi (links) was het een moeilijke beslissing geweest, maar was er geen andere keuze meer nadat bemiddelingspogingen waren afgesprongen. Hij verwijst naar aanvallen op ziekenhuizen en politiekantoren en de groeiende anarchie in het land.

Beblawi beloofde wel dat de noodtoestand die vandaag is ingevoerd, zo kort mogelijk zal worden gehouden en dat de de plannen voor nieuwe verkiezingen en de overgang naar de democratie van kracht blijven.

AP2013