Lek in onderzoeksreactor van Mol

In de onderzoeksreactor van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol is gisterenavond een lek opgetreden. Dat gebeurde in het zogenoemde secundaire koelwatercircuit. Er zou geen radioactiviteit zijn vrijgekomen. Vandaag wordt het incident besproken met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).
BELGA/JANSENS

De onderzoeksreactor BR2 in Mol werd gisterenavond rond 18 uur stilgelegd nadat een breuk was vastgesteld in een leiding van het secundaire koelwatercircuit. Dat circuit wordt gebruikt voor de bijkomende koeling van experimenten en niet voor de koeling van de reactor zelf.

Door het lek stroomde een hoeveelheid water op de weg tussen de reactor en de koeltorens. "Op geen enkel moment was er een risico voor de bevolkingen of het milieu", laat het SCK-CEN weten. "Metingen hebben dit inmiddels bevestigd. Er was ook geen enkel gevolg voor de veiligheid van de reactor zelf."

De werkzaamheden om het lek te dichten zijn onmiddellijk gestart. Een onderzoek moet de oorzaak van het lek achterhalen. Vandaag wordt het incident besproken met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

De reactor BR2 is in 1962 opgestart. Volgens het studiecentrum is het een van de krachtigste en meest flexibele onderzoeksreactoren ter wereld. De reactor is bijvoorbeeld goed voor 20 tot 25% van de wereldproductie van de belangrijkste radio-isotopen. Die worden onder meer gebruikt bij de diagnose en behandeling van kankers.