Reacties van ontzetting na bloedbad in Caïro

Het gewelddadige optreden van de Egyptische ordestrijdkrachten en de daaropvolgende rellen worden wereldwijd veroordeeld. Vooral VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan klinken scherp.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon "veroordeelt in de scherpste termen het geweld van de Egyptische ordediensten tegen de betogers", laat hij weten via zijn woordvoerder. Ban Ki-moon "betreurt dat de Egyptische autoriteiten toch voor geweld hebben gekozen als antwoord op de betogingen."

Het Witte Huis laat weten dat de Verenigde Staten fel gekant zijn tegen het uitroepen van de noodtoestand. Washington roept de Egyptische militairen op de mensenrechten van de Egyptenaren te respecteren. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry betreurt het geweld en roept alle partijen op om redelijk te blijven. Hij wil ook nieuwe verkiezingen als politieke oplossing in Egypte.

Ook Catherine Ashton (foto), de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, gebruikt behoorlijk scherpe diplomatieke taal. "Ik veroordeel het verlies aan mensenlevens, de gewonden en de vernielingen in Caïro en andere plaatsen in Egypte", laat ze weten. 

"Confrontaties en geweld zijn geen middel om belangrijke politieke kwesties op te lossen". Ashton riep de ordehandhavers op "om tegenover alle Egyptische burgers grote terughoudendheid te handhaven om verdere provocaties en een escalatie te voorkomen".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (foto) is naar eigen "erg bezorgd" over "de erg gevaarlijke escalatie van het geweld in Egypte".

"Frankrijk betreurt het geweld in Caïro", reageert een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Groot-Brittannië betreurt het geweld bij het uiteendrijven van betogers, luidt het in een mededeling.

De islamitische bondgenoten van de afgezette president Mohammed Mursi reageren iets feller. Qatar roept de autoriteiten in Caïro op om af te zien van geweld en de levens van de Egyptenaren ter plaatse te sparen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan roept de VN-Veiligheidsraad en de Arabische Liga op stappen te zetten om het bloedbad in Egypte te doen ophouden.

"Iran keurt het geweld en het bloedbad in Egypte af en waarschuwt voor de mogelijke gevolgen", luidt een persmededeling van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.