Smartphone populairder dan klassieke gsm

Wereldwijd worden voor het eerst meer smartphones dan klassieke gsm's verkocht. De verkoop van smartphones kende een spectaculaire groei van 47 procent in 1 jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Gartner.

De multifunctionele smartphone trok aan de kar van de mobiele telefonie. Die markt kende het voorbije kwartaal een groei van 3,6 procent. In totaal gingen er 435 miljoen stuks over de toonbank. De smartphone palmde daarvan 52 procent in, goed voor 225 miljoen stuks. Daarmee doet hij het beter dan de 210 miljoen klassieke gsm's. Die kenden een daling van maar liefst 21 procent in een jaar tijd.

Vooral in Zuidoost-Azië en Oceanië (+74 procent), Latijns-Amerika (+56 procent) en Oost-Europa (+32 procent) groeide de smartphone sterk.

Samsung leidt resoluut, Nokia kan vrije val niet stuiten

De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung neemt resoluut de leiding in de markt van mobiele telefonie met 107 miljoen verkochte exemplaren in het voorbije trimester. Van die 107 miljoen stuks waren er 71 miljoen een smartphone. Het Amerikaanse Apple laat een daling noteren. Vandaag bezit het nog 14 procent van de markt, vorig jaar was dat nog 19 procent.

Nokia tuimelt intussen dieper het ravijn in. Slechts 14 procent van alle verkochte gsm's wordt nog maar door de Finse fabrikant gemaakt. De voormalige nummer 1 bezat vorig jaar nog 20 procent van de markt. Nochtans worden smartphones van Nokia, die verkocht worden onder de naam Lumia en op het besturingssysteem van Microsoft draaien, goed onthaald. De verkoop van die Lumia-reeks ging pijlsnel de lucht in en kende een kwartaalgroei van maar liefst 113 procent, maar dat kon het tij niet keren.

Het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorziet dat dit jaar wereldwijd 1,8 miljard gsm's verkocht zullen worden.