Taxi-stunt Stoltenberg deels opgezet spel

Vijf van de veertien passagiers die de Noorse premier Jens Stoltenberg vervoerde tijdens zijn rit als taxi-chauffeur, waren op voorhand geselecteerd na een straatinterview en ze hebben daarvoor achteraf een kleine som geld gekregen. Dat heeft de Noorse sociaal-democratische partij nu toegegeven.

In de aanloop naar de verkiezingen werkte de Noorse premier Jens Stoltenberg een namiddag undercover als taxichauffeur. Het exploot van de premier en de reacties van de mensen werden opgenomen met een verborgen camera. De video werd via verschillende kanalen verspreid als onderdeel van de verkiezingscampagne.

De communicatieverantwoordelijke van de sociaal-democratische Arbeiderspartij heeft nu in een Engelstalige blog gezegd dat vijf van de passagiers op voorhand geselecteerd waren via "street casting". Dat wil zeggen dat ze op straat tegengehouden werden, en dat hen gevraagd werd of ze wilden meewerken aan een filmpje voor de Arbeiderspartij. Verder kregen ze enkel te horen dat ze zouden afgehaald worden door een taxi, maar ze wisten niet dat premier Stoltenberg aan het stuur zou zitten.

Na afloop kregen die vijf ook een kleine som geld, 500 kronen (64 euro). De andere passagiers werd na afloop gevraagd of ze ermee akkoord gingen dat ze in een filmpje voor de Arbeiderspartij zouden komen, en ze moesten hun taxirit niet betalen.

Volgende maand zijn er verkiezingen in Noorwegen; de Arbeiderspartij en de linkse coalitie liggen achter in de peilingen.