Verhuizing coffeeshops zet kwaad bloed bij burgemeester Voeren

In Nederland heeft de Raad van State vanmorgen beslist dat de stad Maastricht 3 coffeeshops naar het bedrijventerrein Eijsden-Maastricht mag verhuizen. Dat is vlak bij de grens met de Belgische gemeente Voeren. Burgemeester Huub Broers (N-VA) vreest overlast en dreigt ermee de grenzen dicht te gooien.
BELGA/KRAKOWSKI

Over de verhuizing van de coffeeshops is al jaren een strijd aan de gang tussen de Nederlandse stad Maastricht en de Belgische gemeenten Voeren, Lanaken en Riemst.

De burgemeesters van die gemeenten vrezen drugsoverlast als Maastricht coffeeshops dicht bij de grens met België inplant. Toch is het precies dat wat Maastricht wil doen. De stad wil graag 3 coffeeshops naar het bedrijventerrein Eijsden-Maastricht verhuizen. Dat is op enkele kilometers van Voeren.

"Ik ben bijzonder kwaad"

Vanmorgen heeft de Nederlandse Raad van State die beslissing goedgekeurd. Dat is tegen de zin van de burgemeester van Voeren, Huub Broers. Hij dreigt er nu mee de grenzen dicht te gooien. "Europa laat dit toe in het geval van risicovolle activiteiten", stelt hij. "Als burgemeester heb ik die macht. Ik kan alle voertuigen die van Maastricht terugkeren aan controles onderwerpen."

"Ik ben bijzonder kwaad. Ik ga met mijn collega-burgemeesters overleggen hoe we de stad Maastricht met haar eigen probleem kunnen opzadelen."

Tegen de uitspraak van de Nederlandse Raad van State is geen beroep mogelijk. De burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open VLD), ziet wel mogelijkheden om tegen toekomstige verhuisplannen te protesteren.