Vreugde bij vrijlating Palestijnse gevangenen

Gisteren heeft Israël 26 Palestijnse gevangenen vrijgelaten als onderdeel van het vredesproces. Zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook leidde dat tot uitbundige vreugdetaferelen. De komende maanden zal Israël met mondjesmaat nog enkele tientallen Palestijnse gevangenen vrijlaten, afhankelijk van de resultaten van de vredesgesprekken.
AP2013
President Abbas begroette de gevangenen op de Westelijke Jordaanoever.

De 26 Palestijnse gevangenen zaten opgesloten in een gevangenis nabij Tel Aviv. Na hun vrijlating gisterenavond werden ze in bussen weggevoerd. 11 van hen vertrokken naar de Westelijke Jordaanoever, 15 anderen reisden richting de Gazastrook.

De vrijlating past in de vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen, die binnenkort na een pauze van 3 jaar opnieuw worden opgestart. In de loop van de volgende maanden zal Israël met mondjesmaat nog enkele tientallen gevangen Palestijnen vrijlaten, afhankelijk van het verloop van de vredesgesprekken.

"Dit zijn slechts de eersten"

Overal in de Palestijnse gebieden werden de vrijgelaten gevangenen enthousiast onthaald. De mannen die naar de Westelijke Jordaanoever reisden, werden door de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontvangen op het presidentiële paleis in Ramallah.

Na een kort gebedsmoment bij het graf van de overleden leider Yasser Arafat verscheen het gezelschap vervolgens op een podium, waar ze door honderden sympathisanten werden begroet.

"We feliciteren onszelf en onze families voor onze broeders die de duisternis van de gevangenis hebben geruild voor het licht van de zon en de vrijheid", zei Abbas. "We zeggen tegen hen en tegen jullie dat de anderen onderweg zijn. Dit zijn slechts de eersten."

Vuurwerk en vreugdevuur

Gelijkaardige taferelen vonden plaats in de Gazastrook. Daar werden de vrijgelaten Palestijnen begroet met vuurwerk en vreugdevuur.

In Israël wekte de vrijlating dan weer de woede van de nabestaanden van de slachtoffers van de misdrijven van sommige van de gevangenen. Zij beschouwen de vrijgelaten Palestijnen als terroristen.