"De NS heeft aankoop Fyra-treinen bevestigd"

Een week voordat de internationale Fyra-treinen van het spoor werden gehaald, hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) nog aan fabrikant Ansaldo Breda bevestigd dat alle bestelde treinen afgenomen zouden worden. Dat blijkt uit een brief van de NS aan de Italiaanse fabrikant die in bezit is van de Nederlandse omroep NOS.

De brief is een reactie op een schrijven van Ansaldo Breda waarin het bedrijf zegt dat niets de afname van de treinen meer in de weg staat. Het Italiaanse bedrijf schrijft dat "systeemfouten" nog besproken kunnen worden in een ontmoeting later die maand, maar de Italianen willen niet garanderen dat de problemen ook worden verholpen.

NS bevestigt in een brief van 11 januari dat deze zaken niet in de weg staan van de definitieve afname van alle 19 bestelde Fyra-treinen voor Nederland en België. En dat de problemen in de loop van "het project" worden opgelost.

De V250-treinstellen werden uiteindelijk op 17 januari van het spoor gehaald nadat er in België een onderdeel van een trein was afgevallen na hevige sneeuwval. Daarvoor waren er weken dat meer dan de helft van de treinreizen met de Fyra vertraging had of uitviel.

"Na het incident met de bodemplaat zijn we met een stofkam door de treinen gegaan. We vonden nog meer gebreken", zegt de NS. De geconstateerde mankementen waren voor de NS de aanleiding om de Fyra voorlopig niet meer te laten rijden. In juni besloten de spoorwegen er definitief mee te stoppen.

De Italiaanse fabrikant stelde eerder dat de problemen met de Fyra werden veroorzaakt door onverantwoord gebruik door de NS. De Nederlanders zouden in de winter veel te hard hebben gereden met de V250-treinstellen. Inmiddels lopen er diverse rechtszaken tussen de NS en AnsaldoBreda.