"Haarmaffia zal streng worden aangepakt"

De Venezolaanse president Nicolas Maduro roept de politie op waakzaam te zijn nu een bende actief is die het gemunt heeft op het kapsel van vrouwen. Intussen wordt onder meer aangeraden om een hoed of een helm te dragen.

De laatste weken duiken in de Venezolaanse media steeds meer verhalen op van vrouwen die overvallen worden, niet voor hun juwelen of hun geld, maar voor hun haar. Vooral Maracaibo, de tweede stad van Venezuela, kampt met een haardiefstallenplaag.

De daders, die ook bekendstaan als "piranhas" houden een wapen op de vrouwen gericht en dwingen hen om hun lange haar in een staartje te doen en knippen het vervolgens zo kort mogelijk af. De dieven verkopen het haar aan kapsalons, waar het verwerkt wordt in haarextensies en in pruiken.

Eveling de Rosales, de burgemeester van Maracaibo, probeert de vrouwelijke inwoners gerust te stellen. Ze heeft "veiligheidsdiensten opgedragen een oogje in het zeil te houden en te verhinderen dat zoiets nog gebeurt." Ze adviseert ook een hoed of een helm te dragen en in het algemeen "te vermijden om lang haar opvallend te tonen. "

Nu heeft ook de president zich ermee gemoeid. In een toespraak had Nicolas Maduro het over "de haarmaffia". Hij belooft dat de daders zullen worden gevat en op gepaste wijze gestraft.