"Wie zwijgt, is even schuldig als de daders"

Turkije neemt voorlopig het voortouw in het protest tegen het geweld van het Egyptische leger tegen de aanhangers van de afgezette president Mohammed Mursi. De Turkse premier Tayyip Erdogan vraagt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeenkomt.

Het Egyptische leger zette gisteren de zware middelen in bij het opbreken van de kampen waar de aanhangers van ex-president Mursi zich al enkele weken verzamelen. Tot nu toe zijn volgens officiële cijfers al minstens 464 doden gevallen en raakten meer dan 3.000 mensen gewond.

Gisteren veroordeelden onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het geweld scherp. Ook de Turkse premier Erdogan liet zijn afkeuren blijken. Vandaag liet hij opnieuw van zich horen: hij vraagt dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomt.

"Zij die stil blijven bij dit bloedbad zijn al even schuldig dan zij die het uitvoerden. De VN-Veiligheidsraad moet snel bijeenkomen", zei Erdogan vanmorgen op een persconferentie in Ankara. "Ik doe een oproep aan de westerse landen. Jullie bleven stil in Gaza, jullie bleven stil in Syrië. Jullie zijn nog altijd stil over Egypte. Dus hoe kan het dan dat jullie praten over democratie, vrijheid, globale waarden en mensenrechten", haalde hij fors uit.

De Franse president François Hollande heeft intussen de Egyptische ambassadeur in Parijs op het matje geroepen. Er moet alles op alles worden gezet om te vermijden dat deze situatie uitmondt in een burgeroorlog, luidt het. Ook Buitenlandse Zaken in Groot-Brittannië en in Duitsland hebben de Egyptische ambassadeurs bij zich geroepen om hun "grote ongerustheid" uit te drukken en de autoriteiten te vragen "met de grootste omzichtigheid" op te treden.