Bradley Manning: "Het spijt me"

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die onlangs veroordeeld werd omdat hij geheime gegevens lekte naar de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, heeft zich verontschuldigd voor de gevolgen van zijn daden. "Ik wilde enkel mensen helpen, geen mensen kwaad doen", zei hij.

Bradley Manning (25) staat sinds juni terecht voor een militaire rechtbank in Fort Meade, Maryland, waar hij zich moest verantwoorden omdat hij 700.000 documenten doorgespeeld heeft aan WikiLeaks. Vorige maand verklaarde de rechter hem schuldig voor 20 van de 22 aanklachten, onder meer diefstal, spionage en computermisbruik. Hij ging wel vrijuit voor het bieden van hulp aan de vijand.

Op de zitting van gisteren heeft Manning zich voor het eerst sinds de start van zijn proces verontschuldigd. "Het spijt me dat mijn acties mensen hebben beschadigd, het spijt me dat ik de Verenigde Staten heb beschadigd", zei hij. "Ik wilde enkel mensen helpen, geen mensen kwaad doen. Ik snap dat ik moet boeten. Ik bied mijn excuses aan voor de onverwachte gevolgen van mijn daden. De afgelopen drie jaar waren een leerproces voor mij."

Momenteel moet nog worden beslist over de strafmaat. De aanklagers en de verdedigingen moeten voor elk van de aanklachten bepalen welke straf Manning krijgt. Manning riskeert een maximumstraf van 90 jaar. De vraag is onder meer of de straffen tegelijk of achter elkaar moeten worden uitgezeten, maar ook of Manning eventueel vervroegd zou kunnen vrijkomen.