Ex-Congreslid Jesse Jackson jr. naar de cel

Het voormalige Amerikaanse Congreslid Jesse Jackson jr. is in Washington veroordeeld tot 30 maanden cel voor het stelen van geld uit de campagnekas van de Democraten. Ook zijn echtgenote heeft een celstraf gekregen, zij moet 12 maanden naar de gevangenis.
AP2013

Jesse Jackson jr. (48) is de zoon van de bekende Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Jesse Jackson. Sinds 1995 zat hij als Democraat voor de staat Illinois in het Huis van Afgevaardigden. Bij de verkiezingen in november vorig jaar werd hij herverkozen, maar hij trad een dag nadien al af.

Jesse Jackson en zijn echtgenote Sandra Jackson hadden tussen 2007 en 2009 geregeld campagnegeld van de Democraten in eigen zak gestoken. In totaal ging het om 750.000 dollar. Dat gebruikten ze om persoonlijke schulden af te betalen, maar ook om onder meer een peperduur Rolex-horloge van 43.000 dollar en bontjassen te kopen en uit eten te gaan in prijzige restaurants. In februari pleitte Jackson al schuldig aan samenzwering, valsheid in geschrifte en fraude.

Zijn vrouw bekende toen dat ze valse belastingaangiftes ingevuld heeft. Het Openbaar Ministerie had 4 jaar cel gevraagd voor Jackson, hij heeft uiteindelijk 30 maanden cel gekregen. Zijn vrouw kreeg een jaar cel, zij verdwijnt pas achter de tralies als haar man zijn straf uitgezeten heeft, omdat het koppel nog twee jonge kinderen heeft.

Voor de strafmaat bekendgemaakt werd, bood Jackson in een emotionele toespraak nog zijn excuses aan aan het Amerikaanse volk, zijn familie en zijn vader. Hij hoopte dat zijn zoon en dochter niet te lijden zouden hebben onder zijn straf.

Jesse Jackson jr. verbleef al eens maanden in een ziekenhuis, volgens familieleden omdat hij lijdt aan een bipolaire stoornis. Zijn vader had nog bij de rechter gepleit om zijn zoon een milde straf te geven, en gezegd dat hij door zijn psychische problemen beter gebaat is bij begeleiding.