Ex-werknemers JP Morgan Chase voor rechter

Twee voormalige medewerkers van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase worden aangeklaagd voor fraude, samenzwering en valsheid in geschrifte. Ze zouden een verlies van honderden miljoenen dollars hebben verdoezeld en uiteindelijk leed de bank schade voor ruim 6 miljard dollar. De aanklager in New York zegt dat hun systematische leugens de investeerders, toezichthouders en het publiek hebben misleid.

De twee hebben volgens de FBI "de marktwaarde van effecten artificieel verhoogd om de ware toedracht te verbergen over honderden miljoenen dollars aan verliezen in een trading portfolio". Ze riskeren tot twintig jaar cel als ook de beschuldiging van samenzwering standhoudt.

"De inherente moeilijkheid om bepaalde financiële producten precies te waarderen, geeft mensen geen vrijgeleide om te liegen, te bedriegen of verliezen toe te dekken", hekelde FBI-agent Bharara voor aanvang op een persconferentie. "Dat geldt dubbel voor dikbetaalde leidinggevenden van wie de acties de markten kunnen verstoren."

De twee verdachten werkten in de Londense afdeling van JP Morgan Chase.

AP2011