Obama annuleert militaire oefening met Egypte

De Verenigde Staten schorten hun tweejaarlijkse gezamenlijke militaire oefening "Bright Star" met het Egyptische leger op. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een reactie op het bloedvergieten gisteren in Egypte. Andere maatregelen kunnen volgen als de crisis blijft escaleren.
AP2013

De militaire oefening stond voor volgende maand gepland. Het gaat om Operation Bright Star, een legeroefening die in 1980 begon en sinds 1983 om de twee jaar wordt gehouden.

Obama begon zijn toespraak eerst nog positief. "Twee jaar geleden werden we geïnspireerd door de revolutie in Egypte", aldus de president over de opstand tegen het regime van toenmalig president Hosni Moebarak. "Echte verandering gaat echter nooit snel."

Het afzetten van Moebaraks gekozen opvolger Mohammed Mursi door het leger op 3 juli van dit jaar, was volgens Obama een "nieuwe democratische kans". "Helaas is die kans verzand in geweld."

"Cyclus van geweld moet stoppen"

Daarna nam Obama het op voor het Egyptische volk. "Het Egyptische volk verdient beter. De cyclus van geweld moet stoppen. De autoriteiten moeten de universele mensenrechten respecteren en de noodtoestand moet worden ingetrokken", benadrukte hij. Volgens hem ontneemt de noodtoestand "de Egyptische burgers hun vrijheid".

Ondanks de scherpe veroordeling van het geweld raakt de VS evenwel niet aan de militaire hulp die het schenkt aan Egypte.

Obama condoleerde in zijn toespraak ook de familieleden van de doden en gewonden die gisteren in heel Egypte vielen. De president gaf de persconferentie op zijn vakantieverblijf op Martha's Vineyard, een eiland bij Massachusetts.