Protest in Alexandrië om de martelaren te herdenken

In Alexandrië, de tweede stad van Egypte, zijn honderden Moslimbroeders de straat opgegaan uit protest tegen het gewelddadige ingrijpen van het leger gisteren in twee protestkampen in Caïro. Ze roepen dat ze terugkomen om de martelaren te herdenken.
A2013

Vele betogers lopen met het portret rond van Mursi, de afgezette president. De Moslimbroederschap heeft aangekondigd dat er nog meer protestmarsen zullen komen in andere steden, onder andere opnieuw in Caïro. In de voorstad Gizeh zijn aanhangers van Mursi alvast niet afgeschrikt door het geweld van gisteren en hebben ze een regeringsgebouw bestormd. Veiligheidstroepen traden op, maar konden niet verhinderen dat de ingang van het gebouw in brand werd gestoken.

Vandaag en morgen worden ook de eerste doden van het bloedbad gisteren in Caïro begraven. Wellicht zal dat opnieuw de woede op straat aanwakkeren.

Egyptische staatsmedia melden intussen dat het voorarrest van ex-president Mursi met dertig dagen is verlengd. Zes weken geleden werd Mursi afgezet door het leger. Hij werd gebracht naar een nog onbekende locatie.

AP2013

Nog meer doden?

In een moskee in Caïro zijn meer levenloze lichamen gevonden. Een journalist van het persbureau Reuters telde in de El-Imammoskee in het noordoosten van Caïro zeker 228 doden. Ze zouden zijn omgekomen bij het politieke geweld van de afgelopen week.

Daarmee zou wel eens het dodental van 525 kunnen oplopen. De Egyptische overheid baseert het dodental immers op het aantal lichamen geregistreerd in ziekenhuizen.

AP2013