Ravage in Caïro: "Niets staat nog recht"

In Egypte blijft de situatie gespannen, ook nadat de noodtoestand er gisteren uitgeroepen is en de avondklok is ingesteld. Die demarche volgde na een dag van zware onlusten toen de ordediensten de kampen van Mursi-aanhangers met geweld hebben ontruimd. Er is sprake van honderden doden.
A2013

Het geweld laaide woensdag hoog op toen de ordediensten bij het aanbreken van de dag op gewelddadige wijze een reeks kampen van Mursi-aanhangers in de hoofdstad Caïro begon op te breken. De vonk sloeg al snel over naar andere steden.

Een exacte balans is moeilijk te achterhalen, maar dat de tol zwaar is, is duidelijk. Volgens nieuwe cijfers van de overheid kwamen minstens 525 mensen om, het merendeel burgers, en zijn meer dan 3.000 mensen gewond geraakt. De Moslimbroederschap sprak gisteren van 2.600 doden.

Radiocollega Jens Franssen kwam gisteravond laat aan in Caïro. "Het was een vrij rustige nacht, maar dat lag in de lijn der verwachtingen omdat er een uitgaansverbod was", vertelde hij vanmorgen. Hij ging een kijkje nemen aan het grootste protestkamp, waar bulldozers opruimen wat er nog overblijft. "Het plein en de omliggende straten zijn zwartgeblakerd, niets staat nog recht."

In verschillende steden is de avondklok wel met de voeten getreden en waren er manifestaties en incidenten. De Moslimbroederschap, de partij van de afgezette president Mohammed Mursi, zegt dat er in Alexandrië, de tweede stad van het land, protestmarsen hebben plaatsgevonden. Ook in twee andere noordelijke provincies is nog gemanifesteerd en zijn politiebureaus in brand gestoken.

De Moslimbroederschap heeft voor vanavond aanhangers van Mursi opgeroepen om te manifesteren in Caïro.

Interim-premier Hazem Beblawi heeft gisteravond het opbreken van de kampen verdedigd. "Dat was nodig om de veiligheid te herstellen en de organisatie van verkiezingen te garanderen", zo luidde het in het televisietoespraak. Beblawi betreurde de vele doden en zei de noodtoestand zo snel mogelijk weer te willen afblazen.

"Het leger heeft zich nu rust gekocht"

"Je merkt nu heel duidelijk dat Egypte verdeeld is in een aantal kampen, en dat elk van die kampen zijn aanhangers heel makkelijk kan mobiliseren om in groten getale een plein of een aantal pleinen te bezetten", aldus Jens Franssen vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1.

"Bij de laatste verkiezingen zag je al dat er een sterke polarisering is tussen enerzijds de Moslimbroeders en anderzijds de seculiere oppositie. Maar de Moslimbroeders hebben nu eenmaal meerdere verkiezingen gewonnen. Op dit ogenblik kan je alleen maar vaststellen dat het leger het democratische proces eigenlijk niet respecteert doordat het met harde hand tussenbeide gekomen is en de wapens heeft opgenomen tegen een deel van de bevolking."

"Op korte termijn heeft het leger zich nu rust gekocht, maar de vraag is of we nu over een aantal maanden of jaren gaan terugkijken op de dag van gisteren als de dag waarop een erg onrustige periode voor Egypte aanbrak."