Toots Thielemans charmeert op Jazz Middelheim

Toots Thielemans heeft de eerste dag van Jazz Middelheim in Park Den Brandt in Wilrijk afgesloten. Het vierdaagse festival kreeg vandaag de annulatie van Randy Newman te verwerken, maar dat kon de pret niet bederven.
©Tamara Rafkin 2013

Het publiek druppelde vanmiddag aanvankelijk met mondjesmaat binnen, maar de grote meerderheid kwam voor de intussen 91-jarige Toots Thielemans.

Wie wel vroeg op de afspraak was, werd door saxofonist Manuel Hermia (foto) en twee begeleiders getrakteerd op een met jazz doorspekte tocht langs verschillende exotische stijlen.

In de vooravond was de jonge Tigran Hamasyan een eerste maal aan de beurt. De Armeense pianist is dit jaar "artist in residence", een nieuw concept waarbij een beloftevolle artiest in verschillende bezettingen zijn ding mag doen gedurende het festival.

Later op de avond zorgde de Amerikaanse drumster en componiste Terri Lyne Carrington voor de vrouwelijke noot op de eerste dag.

De Belgische jazzgrootheid ontgoochelde niet met zijn kwartet. Hij charmeerde als vanouds met zijn bindteksten in een Nederlands-Engelse mengelmoes en bracht mooie versies van "Wonderful world" en "Ne me quitte pas".

©Tamara Rafkin 2012