Wat mag u niet gemist hebben op Pukkelpop?

Op Pukkelpop is kiezen altijd verliezen, want met een 200-tal groepen op de affiche kan u onmogelijk overal naartoe. Wij zetten even op een rijtje wat u de komende drie dagen zeker niet mag missen.

Donderdag: jeugdsentiment met Eminem

De eer om Pukkelpop officieel te openen is weggelegd voor talent uit eigen land, School is Cool. Voor de Rock Rally-winnaars van 2010 was het een bewogen jaar met het afscheid van de naar Argentinië vertrokken Nele Paelinck en de komst van twee nieuwe groepsleden. Als u de indruk hebt dat het wat stil is geworden rond de groep, hebt u niet geheel ongelijk. Pukkelpop wordt hun enige Belgische festivaloptreden van de zomer. Volgend jaar brengen ze hun tweede album uit. We krijgen wellicht in Hasselt dus al nieuw werk te horen.

Interessante acts op de middag zijn voorts de Amerikaanse singer-songwriter Mikal Cronin, die dit jaar met "MCII" een fel bejubelde plaat uitbracht. Hij speelt in de Club. De Dance Hall wordt geopend door het Belgische hiphopduo Safi & Spreej. Met "Voor u" en "Herinner mij" scoorden ze al enkele bescheiden hitjes. Pukkelpop wordt hun eerste echt grote festivaloptreden. Kan het duo uit Gent en Mechelen laten zien dat Nederlandstalige hiphop met hitpotentieel niet per se uit Nederland moet komen?

De liefhebbers van hiphop komen ook op de Main Stage volop aan hun trekken met de Amerikanen Mac Miller en Kendrick Lamar. Maar wat wij met stip hebben aangevinkt, speelt iets later in de Marquee, de Ierse indieband Villagers. {Awayland}, hun tweede album, is een van de albums van het jaar tot nog toe. En dat zeggen echt niet alleen wij. Jammer genoeg op hetzelfde tijdstip: Float Fall in de Wablief-tent. Het Leuvense duo is in een razendsnel tempo aan het doorbreken. Benieuwd of ze naast het sobere maar prachtige "Someday" al genoeg materiaal hebben om een een klein uur te boeien.

Ook zeker een Marquee-bezoek waard zijn twee Britse rockers. Eerst is er Miles Kane, de helft van The Last Shadow Puppets, die nu net zijn tweede soloplaat heeft uitgebracht. Na hem is het de beurt aan Johnny Marr, de man die als gitarist verantwoordelijk was voor de typische en onnavolgbare sound van The Smiths. Al heeft hij met zijn solowerk nooit dezelfde aandacht weten te trekken.

Over naar de twee headliners op de affiche dan. Stevige rock met een scherp randje is er met Nine inch Nails. De band rond de frontman met de immer donkere gedachten Trent Reznor is na enkele jaren radiostilte weer aan het touren en brengt volgende maand een nieuw album uit, "Hesitation marks". Het beste werk van de groep ligt wellicht in het verleden, maar nog steeds een naam waar wij naar uitkijken.

Vervolgens is het aan Eminem (foto). En al ligt de glorieperiode van de blanke rapper uit Detroit ook al een hele tijd achter ons, toch zullen heel veel festivalgangers zijn show voor geen geld willen missen. Maar kan hij meer brengen dan een dosis jeugdsentiment? Voor de liefhebbers van de betere instrumentale postrock is Godspeed You! Black Emperor de aanrader om de avond mee af te sluiten.

Vrijdag: ontdekkingen in de Castello

Toen vorige week donderdag het nieuws bekend raakte dat Neil Young moest annuleren voor Pukkelpop, werd de affiche van dag 2 abrupt onthoofd. Het duurde tot gisterennamiddag voor met Major Lazer een nieuwe act werd aangekondigd om de affiche te vervolledigen. Major Lazer -in juli ook op Rock Werchter- treedt als vierde band aan op op het hoofdpodium. FUN., Skunk Anansie en Eels verschuiven naar later op de avond. De die hard-Neil Young-fans konden hun vrijdagticket wel laten terugbetalen.

Toch betekent de annulatie van Neil Young niet dat er vrijdag plots niets meer te beleven valt op de wei in Kiewit. Net zoals op de andere dagen wordt het hoofdpodium geopend door een Belgische band Puggy. Puggy is in Wallonië en Brussel al langer erg populair, maar kan, nu de band vaker op StuBru gedraaid wordt, ook aan de verovering van Vlaanderen beginnen.

Skunk Anansie (foto), de Britse band rond de opvallende frontvrouw Skin, trad twee jaar geleden op toen de verwoestende storm uitbrak. Nu staat de groep opnieuw op het hoofdpodium. Na hen is het de beurt aan Eels, intussen een vaste waarde op Pukkelpop. Mr E. speelt op het moment waarop oorspronkelijk Neil Young gepland was. Daarna sluit The Prodigy af.

Ontdekkingen vallen er te doen in de Castello, waar met In The Valley Below (een “donker romantisch” duo uit Los Angeles), Cloud Boat (gitaar meets elektronica uit Londen) en Mala in Cuba (de Londense producer Mark Lawrence), enkele veelbelovende acts op de affiche staan.

In de dance hall en in de Boiler Room kan er van ’s middags tot diep in de nacht gedanst worden op de muziek van onder anderen het Nederlandse hiphopduo The Opposites, Katy B, Dj Fresh (live), The Magician, Boys Noize (dj set) en Nadiem Shah.

Uitkijken is het daarnaast ook naar artiesten als Chvrches (Marquee), Poliça (Club), James Blake (afsluiter in Marquee) en Low (afsluiter in Club).

Zaterdag: uitkijken naar The Knife

Wie op zaterdag nog fit genoeg is om er vroeg bij te zijn, kan naar Mintzkov, intussen een gevestigde waarde in de Belgische rockscene, of naar piepjong talent uit ons land. De 3 winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, zijnde Rhinos Are People Too, Tout Va Bien en Soldier's Heart, mogen in de Wablief-tent hun kunnen tonen.

Op het hoofdpodium verwachten wij veel van Regina Spektor. De Russisch-Amerikaanse singer-songwriter brengt op haar piano lieflijke, romantische popliedjes. Enthousiasme en een vrolijke noot op de middag. Het stevige werk komt vervolgens van Alabama Shakes en Triggerfinger. De band van Ruben Block heeft de Belgische podia even links laten liggen, maar is nu terug. Ook zij zullen wellicht al nieuw werk laten horen.

Vanaf de vooravond wordt het dan écht moeilijk kiezen. Op het hoofdpodium volgen vlak na elkaar Foals, Franz Ferdinand en The xx. Drie bands die zeker de moeite waard zijn. Maar in de Marquee spelen ook Bat For Lashes (de Britse multi-instrumentaliste Natasha Khan) en het Zweedse elektroduo The Knife (foto). Om hun extravagante en onconventionele liveshow is al veel te doen geweest. Bovendien is hun laatste album niet meteen hun meest toegankelijke, om het zacht uit te drukken. Afwachten wat dat geeft op Pukkelpop.

Ook een optie is de Dance Hall, waar het uitkijken is naar Crystal Castles. Een band die bekendstaat om zijn chaotische en energieke liveshows. In alle geval een feestje. In de Club-tent zouden wij ook de melodramatische indierock van Frightened Rabbit zeker meepikken. Later op de avond speelt daar ook nog HAIM, drie zussen uit Los Angeles die in alle lijstjes opduiken als dé groep om in de gaten te houden.

De eer om Pukkelpop af te sluiten op de Main Stage is voor Goose, nog een Belgische band. Live altijd opzwepend en meeslepend, bovendien kan de lichtshow die ze meebrengen naadloos overgaan in het afsluitende vuurwerk. Al zijn er ook de metal van Opeth, de minimalistische techno van Paul Kalkbrenner en de folk van Midlake om deze editie mee te besluiten.

Deredactie.be volgt Pukkelpop op de voet. Recensies van de optredens vindt u op de site. Daarnaast kan u onze redacteurs ter plaatse Ellen Maerevoet (@DeRedactieEllen) en Joris Truyts (@DeRedactieJoris) ook volgen op Twitter.