"Advocaat van de duivel" is niet meer

In Parijs is de Franse advocaat Jacques Vergès op 88-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend als "advocaat van de duivel" omdat hij in zijn lange carrière tal van omstreden figuren verdedigde. Vergès bepleitte het lot van onder meer de nazimisdadiger Klaus Barbie, de Venezolaanse terrorist Ramírez Sánchez en de Servische oud-president Slobodan Milosevic.

Vergès werd op 5 maart 1925 in Thailand geboren. Zijn vader was een Fransman afkomstig van het eiland Réunion, zijn moeder kwam uit Vietnam. In zijn studententijd was hij een fervente communist. Later zou hij een groot pleitbezorger van de Algerijnse zaak worden in de onafhankelijkheidsstrijd met Frankrijk.

Hij trouwde met de Algerijnse vrouw Djamila Bouhired, een van zijn cliënten. In 1957 werd ze ter dood veroordeeld voor haar aandeel in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog maar Vergès kreeg haar vrij.

In 1970 verliet hij vrouw en kinderen en verdween 8 jaar van de radar. Zelf noemde hij het zijn "donkere periode". Waar hij toen verbleef of wat hij deed, blijft tot op vandaag een mysterie. Vocht hij aan de zijde van de Palestijnen? Leefde hij ondergedoken in Congo? Of verbleef hij onder de auspiciën van Pol Pot in Cambodja?

Vergès zal de geschiedenis ingaan als de "advocaat van de duivel". In zijn lange carrière verdedigde hij verschillende omstreden figuren in de rechtbank. Hij bepleitte onder meer het lot van de nazimisdadiger Klaus Barbie, de Venezolaanse terrorist Ramírez Sánchez en de Servische oud-president Slobodan Milosevic.

"Ik zou zelfs Hitler hebben verdedigd", verklaarde hij ooit. "Elke man die bij me aanklopt, is voor mij koning van zijn ellende."

Enkele maanden geleden kwam Vergès ten val. Sindsdien ging zijn gezondheid gestaag achteruit. Gisteren is hij in Parijs op 88-jarige leeftijd overleden.