"Europa moet relatie met Egypte herbekijken"

Verschillende Europese leiders vinden dat ze de Egyptische militairen niet zomaar hun gang kunnen laten gaan. Vooral de Duitse kanselier Angela Merkel lijkt aan te sturen op een daadkrachtiger optreden. Ze overlegde daarover vanmiddag met de Franse president François Hollande.

"Na de laatste ontwikkelingen in Egypte wil de Duitse regering haar betrekkingen met Egypte herbekijken", luidt een persmededeling van de bondskanselarij in Berlijn. Merkel telefoneerde vandaag met de Franse president François Hollande. "Zij en de president zijn het erover eens dat de Europese Unie ook de betrekkingen met Caïro moet herbekijken."

Merkel en Hollande vragen ook om "dringend Europees overleg" in verband met Egypte. Ze roepen op tot "een terugkeer naar de dialoog tussen de Egyptenaren".

Volgende maandag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeen onder leiding van Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU. Volgens Ashton draagt de Egyptische interim-regering een zware verantwoordelijkheid voor de tragische gebeurtenissen in het land. Ze roept op tot "passende maatregelen".

"Tegen pogingen tot destabilisatie"

Wel heel opmerkelijk is een oproep van de Saudische koning Abdullah. Tot nu toe werd aangenomen dat het wahabitische regime in Riyad de Egyptische Moslimbroeders niet ongenegen was, maar vandaag schenkt de Saudische koning klare wijn.

"Het Koninkrijk Saudi-Arabië, het Saudische volk en de Saudische regering steunen onze broeders in Egypte tegen het terrorisme. (...) Ik roep de eerlijke mannen van Egypte, de Arabische en de islamitische landen op als één man op te staan tegen pogingen om het land te destabiliseren."

In het verleden was Saudi-Arabië overigens een bondgenoot van oud-president Hosni Moebarak, die meer dan twee jaar geleden aan de dijk is gezet tijdens de zogenoemde Arabische Lente. Saudi-Arabië heeft duidelijk geen boodschap aan al te veel instabiliteit aan zijn achterdeur. 

Militaire oefeningen

De Verenigde Staten vragen intussen hun burgers Egypte te verlaten. Ook Amerikanen die permanent in Egypte wonen, krijgen de raad weg te trekken.

De interim-regering reageert overigens negatief op de aankondiging van president Barack Obama dat de gezamenlijke militaire oefeningen tussen Amerika en Egypte worden geannuleerd. Volgens de interim-regering is die beslissing koren op de molen van de opstandelingen.