"Schoten van alle kanten in Caïro"

In Egypte zijn de grote protestbetogingen van de Moslimbroederschap ontaard in bloedig geweld. Onze collega Jens Franssen meldt een grote chaos op het Ramsesplein, in het centrum van Caïro. In heel het land zijn er minstens 60 doden gemeld. De Moslimbroeders roepen intussen op tot een week van protest.

De "vrijdag van de woede" waartoe de Moslimbroederschap had opgeroepen, is opnieuw ontaard in een bloedbad bij gevechten tussen het leger en de moslimbroeders. Volgens officiële bronnen zijn er vandaag 50 doden gevallen bij geweld in de hoofdstad Caïro.

De meeste slachtoffers vielen op het Ramsesplein, in het centrum van Caïro, waar tienduizenden moslimbroeders waren bijeengekomen. Een groep betogers zou een politiekantoor op het plein hebben aangevallen en daarop is een schietpartij losgebarsten.  

Onze collega Jens Franssen die in Egypte het protest volgt, is volgens zijn tweet "weggevlucht van Ramsesplein in Cairo wanneer schoten van alle kanten leken te komen". Er wordt volgens hem heel veel geschoten in de buurt van dat plein, maar het is niet duidelijk door wie. Wel worden er veel mensen met schotwonden verzorgd in een noodhospitaal op straat.

Ook elders in de stad is geschoten, maar het is niet duidelijk door wie. Op een aantal strategische bruggen zijn barricades opgeworpen en zijn groepen burgers met elkaar slaags geraakt. Volgens de regering is vanmiddag ook een politieman doodgeschoten in een hinderlaag.

Het leger is vanochtend massaal ontplooid met onder meer pantserwagens om overheidsgebouwen te beschermen. De interim-regering heeft de troepen bevolen om met scherp te schieten om die gebouwen en zichzelf te beschermen. 

Volgens Jens Franssen zijn de betogers vandaag zeker niet allemaal geradicaliseerde jongeren, maar zijn er ook veel gewone mensen bij.

AP2013

Ook elders doden en geweld in Egypte

Het protest en het geweld in Egypte zijn ook vandaag niet beperkt tot de hoofdstad Caïro. In de noordelijke stad Damietta zouden volgens ziekenhuisbronnen minstens acht betogers zijn doodgeschoten door de politie.

In Ismaïliya -een bolwerk van de moslimbroeders in de kanaalzone van Suez- zijn naargelang de bron vier tot vijf doden gevallen. In Fayum, ten zuidwesten van Caïro, zouden vijf doden en 70 gewonden zijn gevallen. Fayum is een brandpunt zowel van radicale moslims als van koptische christenen.

Eerder was in Tanta in de Nijldelta een menigte uit elkaar gejaagd met traangas toen die probeerde een politiekantoor te bestormen. In Alexandrië -de tweede stad van Egypte- zouden vijf mensen zijn gedood bij gevechten tussen het leger en moslimbetogers.

In elk geval geven de Moslimbroeders de strijd tegen de interim-regering en de militairen nog niet op. Ze roepen op tot een week van protest, "tot het einde van de staatsgreep". Hiermee bedoelen ze de militaire coup waarbij de islamitische president Mohammed Mursi is afgezet.

"Vandaag is een test voor alle partijen"

In "De ochtend" op Radio 1 herinnerde radiocorrespondent ter plaatse Jens Franssen eraan dat het niet de eerste keer is dat Egypte een "vrijdag van woede" kent. "Ook op 28 januari 2011 werd tot zo'n dag opgeroepen. Toen was het protest nog tegen de voormalige president Hosni Moebarak gericht. Het werd een erg bloedige dag."

"Vandaag wordt een test voor alle partijen. Voor de Moslimbroederschap is het de vraag hoe groot haar aanhang nog is. Durven de mensen nog op straat komen? Het leger maakt intern de afweging of nieuw en meer geweld tegen de demonstranten haalbaar is. Volgt nog meer bloedvergieten of niet?"