Beetje duidelijkheid over mysterieuze militaire basis

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft voor het eerst informatie vrijgegeven over Area 51, een mysterieuze militaire basis in de Nevadawoestijn. Blijkbaar diende de basis als testcentrum voor de U-2-vliegtuigen in de jaren 50 en 60. Van autopsiekamers voor aliens is geen sprake.

De documenten zijn door de CIA vrijgegeven op vraag van Jeffrey T. Richelson, die onderzoek doet naar de bewaking van het Amerikaanse luchtruim. Richelson diende eerder al aanvragen in, maar ving bot. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse inlichtingendienst informatie vrijgeeft over de mysterieuze basis.

Volgens de documenten werden op de basis testen uitgevoerd met de verkenningsvliegtuigen U-2 en U-12, die in de Koude Oorlog werden gebruikt. De informatie reikt wel pas tot 1974. Het is niet duidelijk wat er nadien op de basis gebeurde.

Geen buitenaards leven

De zweem van geheimzinnigheid rond Area 51 voedt al decennialang de complottheorieën. Zo zou in 1947 een ufo neergestort zijn, en het stoffelijk overschot van een alien zou naar Area 51 gebracht zijn voor een autopsie.

Maar daarover is in de CIA-documenten niets terug te vinden. De inlichtingendienst heeft ook een kaart vrijgegeven van de basis, en daarop staat ook geen autopsiekamer voor aliens aangeduid.