Cameron vraagt EU-interventie inzake Gibraltar

De Britse premier David Cameron heeft aan de voorzitter van de Europese Commissie José Barroso gevraagd om dringend Europese waarnemers te sturen naar de grens tussen Spanje en Gibraltar. De spanning tussen Spanje en Groot-Brittannië over Gibraltar is de laatste weken fel gestegen.
Aanschuiven aan de grens met Gibraltar

Gibraltar ligt in het uiterste zuiden van Spanje, maar is Brits bezit, al wordt dat door Spanje niet erkend. Spanje heeft recent de grenscontroles met Gibraltar fel verstrengd, zodat er dagelijks lange files automobilisten moeten  aanschuiven om de grens over te komen.

Volgens Cameron is die Spaanse verstrenging politiek gemotiveerd en buiten proportie en dus in tegenspraak met het vrij verkeer van goederen en personen in de Europese Unie.

De Britse premier betreurt dat de pogingen om het geschil diplomatiek te regelen niet gelukt zijn en zegt dat hij er serieus over nadenkt een juridische procedure op te starten. Cameron vindt dat de Europese Commissie daarom de zaak moet onderzoeken.

De Europese Unie was van plan om in oktober of november waarnemers naar Gibraltar te sturen, maar Cameron dringt er nu op aan dat dat meteen gebeurt. Barroso heeft geantwoord dat de Commissie de zaak op de voet volgt en na een diepgaand onderzoek niet zal aarzelen om de Europese regels te laten naleven. Hij hoopt ook dat het niet zo ver moet komen en dat de beide landen de zaak onder mekaar zullen uitpraten.