Excuses uitbater platinamijn voor schietpartij

Lonmin, de Britse uitbater van de platinamijn van Marikana, heeft zich verontschuldigd voor de dood van 34 mijnwerkers, dag op dag een jaar geleden. Toen schoten Zuid-Afrikaanse politiemannen 34 stakers dood. De schietpartij deed denken aan het politiegeweld van tijdens het racistische apartheidsbewind en stuurde een schokgolf door het land.

"We zullen nooit jullie geliefden kunnen vervangen, en wij willen ons daarvoor verontschuldigen", zei Ben Magara, de baas van Lonmin, op een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de schietpartij.

De herdenkingsplechtigheid werd bijgewoond door duizenden mensen. Het ANC, de regeringspartij van president Jacob Zuma, is niet vertegenwoordigd omdat ze vindt dat de plechtigheid "gegijzeld" wordt door de oppositie.

De staking in Marikana was mede het gevolg van een rivaliteit tussen twee vakbonden, waarvan een dicht aanleunt bij het ANC. Door hun actie kregen de mijnwerkers uiteindelijk 22 procent opslag.