GAS-boete? En toen ging het licht uit in Aarschot

De dreiging van de Aarschotse schepen Steven Omblets (CD&V), bevoegd voor evenementen, om handelaars die tijdens de Sint-Rochusverlichting hun lichtreclame lieten branden een GAS-boete op te leggen, heeft gewerkt. Op die traditionele viering, op 15 augustus, worden alle lichten gedoofd en worden de straten verlicht met kaarslicht.

Hoewel de handelaars dit keer meer dan vroeger hun medewerking verleenden aan de viering wil Omblets een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen om GAS-boetes te kunnen opleggen aan handelaars die hun neonverlichting niet doven. Dit is volgens hem nodig om in de toekomst bij nieuwe overtredingen "iets achter de hand te hebben".

De Sint-Rochusverlichting dateert uit 1666, toen de Aarschotse bevolking patroonheilige Sint-Rochus beloofde te zijner ere op 15 augustus de huizen in het stadscentrum te verlichten als hij hen van de pestepidemie zou afhelpen. Sindsdien wordt die belofte jaarlijks nagekomen.

Het stadsbestuur alleen al plaatste donderdag volgens Omblets op haar eigen gebouwen en in parken 40.000 brandende kaarsjes. Ook de inwoners doen altijd massaal mee. Het feeërieke schouwspel lokt jaar na jaar vele kijklustigen naar het stadscentrum van Aarschot. Volgens Omblets was het mede dankzij het goede weer dit jaar een topeditie, met 12.000 tot 15.000 bezoekers.