Groen licht voor herstructurering van Kodak

De schuldeisers van het Amerikaanse fotografiebedrijf Kodak hebben met een grote meerderheid ingestemd met het herstructureringsplan dat het bedrijf van het faillissement moet redden.

"Onze schuldeisers hebben duidelijk gesteld dat we de juiste strategie hebben voor de toekomst van Kodak", zegt topman Antonio Perez in een persbericht. "We verheugen ons nu al op de zitting van dinsdag en het vooruitzicht weg te raken uit Chapter 11", de Amerikaanse faillissementswet.

Eastman Kodak Company, kortweg bekend als Kodak, werd in 1888 opgericht in Rochester, New York. Het fotografiebedrijf maakte wereldwijd heel snel naam en faam. Oprichter George Eastman bracht de eerste camera voor het grote publiek uit, genaamd Kodak, vandaag in veel Vlaamse dialecten nog altijd de bijnaam voor een fototoestel.

Het merendeel van de 20e eeuw draaide het bedrijf mee aan de absolute top van de foto- en filmindustrie. "A Kodak moment" is in de Verenigde Staten intussen een geijkte uitdrukking geworden voor een moment dat moet worden vastgelegd op de gevoelige plaat voor het nageslacht.

Kodak stond nog mee aan de wieg van de ontwikkeling van digitale fotografie, maar liet vervolgens na om voluit mee op die trein te springen. Daardoor gingen de resultaten snel achteruit. Begin 2012 zag het bedrijf zich genoodzaakt om het zogenoemde Chapter 11 aan te vragen, bescherming tegen bankroet.

Sindsdien heeft het bedrijf onder meer zijn fotografiefilm-afdeling afgestoten en verschillende patenten verkocht aan onder meer Apple, Google en Facebook om uit de rode cijfers te komen. Het nieuwe herstructureringsplan dat de schuldeisers nu hebben goedgekeurd, moet volgende week nog worden voorgelegd aan de handelsrechtbank.