Nieuw-Zeelanders opgeschrikt door aardbeving

Nieuw-Zeeland is opgeschrikt door een zware aardbeving met een magnitude van 6,5. De schok deed zich voor niet ver van de hoofdstad Wellington en werd gevolgd door verschillende naschokken. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

De aardbeving deed zich rond 4.30 uur Belgische tijd voor in het noorden van het Zuidereiland, op een diepte van 10 kilometer. De schok werd over heel Nieuw-Zeeland gevoeld, van Christchurch op het Zuidereiland tot Auckland op het Noordereiland. Er waren nog minstens vijf naschokken, waarvan een met een kracht van 5,7.

Talrijke gebouwen zijn ontruimd. In de hoofdstad Wellington zochten veel werknemers dekking onder hun bureau of renden ze in paniek de straat op. De handel op de beurs werd voortijdig stopgezet en het spoorverkeer werd stilgelegd. Op verschillende plaatsen zijn de elektriciteits- en telefoonverbindingen verbroken. Er is geen melding van slachtoffers.

In februari 2011 werd Christchurch getroffen door een erg zware aardbeving. De stad werd bijna helemaal van de kaart geveegd en meer dan honderd mensen kwamen om. Christchurch was tot dan de op een na grootste stad van Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland maakt deel uit van de zogenoemde "Ring van Vuur" in de Stille Oceaan, waar onder meer de Indo-Australische en Euraziatische aardplaat elkaar raken en er dus een verhoogde seismologische activiteit is. In de regio doen zich vaak aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor.