Oranje neemt afscheid van prins Johan Friso

In Lage Vuursche is de begrafenisplechtigheid van prins Johan Friso gehouden. Vanmorgen was zijn kist van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag naar Lage Vuursche overgebracht. De plechtigheid in de Stulpkerk, naast kasteel Drakensteyn, werd gevolgd door de eigenlijke begrafenis op het kerkhof.

In het dorpje was nauwelijks publiek op de been. In de straten stonden wel veel politiemensen.

De uitvaart had een strikt besloten karakter. Voor de dienst in de kerk en de aansluitende begrafenis waren alleen familie en vrienden uitgenodigd. Ook de Noorse koning Harald was aanwezig, de dooppeter van Friso. In totaal waren er naar schatting een 100-tal aanwezigen.

Bij de ingang van de kerk waren rouwkransen en boeketten bloemen neergelegd. De begraafplaats werd aan het zicht onttrokken door hekken en coniferen.

Kort voor de plechtigheid wandelden de leden van de koninklijke familie van kasteel Drakensteyn naar de kerk. Voorop liep prinses Beatrix, gevolgd door Luana en Zaria, de twee dochters van Friso en Mabel, en Mabel zelf. Daarna volgden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters. 

Het Nederlandse kabinet kwam vandaag voor het eerst sinds 12 juli weer gezamenlijk bijeen, zij het met "een versoberd karakter". Zo gaf premier Mark Rutte anders dan normaal na afloop van de raad geen persconferentie.