Overheid recupereert van fraude dienstencheques

In de eerste drie maanden van het jaar heeft de overheid al 1,75 miljoen euro kunnen halen uit de strijd tegen fraude met dienstencheques. Voor het hele jaar zou dat op 7 tot 8 miljoen euro komen.

Eind vorig jaar heeft minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) de regels voor het gebruik van dienstencheques verscherpt. Er komt ook meer controle op die misbruiken, zo blijkt uit een antwoord van de minister op een vraag van CD&V-parlementslid Cindy Fransen.

Volgens de Corelio-kranten zou de overheid in de eerste drie maanden van dit jaar 1,75 miljoen euro hebben kunnen recupereren van misbruik van dienstencheques. Als die trend zich doorzet, zou de regering dit jaar 7 tot 8 miljoen euro kunnen terugvorderen. Vorig jaar was dat 7 miljoen, in 2011 nog 4 miljoen euro.

Er is een hele variatie van misbruiken. Zo worden cheques voor andere zaken gebruikt dan wassen, poetsen of strijken. Veel bedrijven werken zonder arbeidsovereenkomst of gebruiken meer cheques dan ze aangeven, waardoor een illegale handel ontstaat.

Door de strengere regels kunnen bedrijven met schulden bij de fiscus of de sociale zekerheid geen licentie meer krijgen, net als bedrijven die bij een faillissement betrokken zijn. Vorig jaar moest een op de acht bedrijven zijn erkenning inleveren. 

Bedrijven die nu in het systeem willen stappen, moeten voortaan ook een borg van 25.000 euro storten, wat het aantal starters deed dalen.