Vermist beeldje van Carmiggelt duikt weer op

Een bronzen beeldje van de Nederlandse schrijver Simon Carmiggelt dat 16 jaar geleden gestolen werd tijdens het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg, is weer terecht. Een handelaar uit Maastricht kocht het onlangs op een rommelmarkt in Lommel en bood het nadien aan aan een veilinghuis.

Het beeld van Carmiggelt werd in 1984 gemaakt voor de schrijver door de Nederlandse beeldhouwer Dieuwke Abma-Ter Horst. In 1988, een jaar na Carmiggelts dood, schonk stichting Democratie en Media het beeld aan de stad Amsterdam zodat het in de Stadsschouwburg zou worden geplaatst. Daar werd het bronzen beeldje 16 jaar geleden echter gestolen.

Het kunstwerk was al die tijd spoorloos, tot het onlangs weer opdook op een rommelmarkt in Lommel. Een handelaar uit Maastricht kocht het beeldje en hij probeerde het nadien door te verkopen aan het veilinghuis De Eland in Amsterdam. Daar werd het beeld echter meteen herkend.

De Amsterdamse Stadsschouwburg deed destijds aangifte van diefstal en wil het beeld nu terug. De man uit Maastricht wil het kunstwerk echter niet voor niets afstaan en hij beweert dat hij zich bij de aankoop ervan van geen kwaad bewust was.