Vervangt een 3D-model binnenkort de fotolijst?

Of het nu uw huwelijksfoto is, die foto van zoonliefs eerste stapjes of die vakantiefoto op het strand van Lloret de Mar vorige zomer, iedereen heeft wel enkele foto’s die hij koestert. De technologische evolutie staat niet stil en als het van enkele 3D-pioniers afhangt, belanden al die foto’s binnenkort in de vuilnisbak.

Een eenvoudige foto op de kast of aan de muur zou in de heel nabije toekomst wel eens verleden tijd kunnen worden. Via 3D-printing kunnen die belangrijke levensmomenten vereeuwigd worden, zoals nooit voorheen in 3D-beeldjes in ongezien detail. Dus geen foto meer van oma en opa op het buffet, geen ingekaderde familiekiekjes meer op de kast, maar heuse 3D-beeldjes van de hele familie.

Er zijn voorlopig wel nog enkele serieuze nadelen aan de techniek. 3D-printers kunnen gedetailleerde prints maken, maar hebben daarvoor erg veel informatie nodig. Momenteel zijn zo’n 60-tal camera’s nodig en worden de opnames gemaakt in een speciale studio (kleine foto). Zo’n studio is natuurlijk niet zo praktisch om in uw handbagage te steken op het vliegtuig. Om uw vakantiekiekjes op de gevoelige plaat vast te leggen, blijft een gewone fotocamera iets praktischer.

Daarnaast staat het procedé nog in zijn kinderschoenen. De beeldjes hebben wel veel detail, maar zoals u op onderstaande foto’s kunt zien, is een echte foto (voorlopig nog) veel gedetailleerder. Het allergrootste nadeel is overigens de kostprijs. Een digitale foto laten afdrukken kan voor enkele eurocenten, terwijl zo’n 3D-beeldje al gauw duizenden euro’s kost. Wellicht moet u dus nog enkele jaren geduld oefenen vooraleer u uw foto's in de vuilnisbak kunt kieperen.

Image license supplied to Caters from source

lees ook