Vlaamse onderzoekster betrapt op fraude

Een Vlaamse onderzoekster aan het Universitair Medisch Centrum in Leiden is ontslagen wegens fraude. De reumatologe had gedurende drie jaar gesjoemeld met bloedmonsters om het resultaat van bepaalde tests te beïnvloeden. Dat schrijft De Morgen.

De vrouw ontwikkelde enkele jaren geleden een test waarmee de aanwezigheid van bepaalde antistoffen kon worden aangetoond bij patiënten met reumatoïde artritis. In 2010 werd haar onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad PNAS, het betekende een internationale doorbraak. Maar bij een vervolgstudie bleek de test nog nauwelijks te werken, waardoor ze onder zware druk kwam te staan.

Volgens de onderzoekscommissie van het Leids Universitair Medisch Centrum besloot de vrouw daarop om de test te manipuleren. Ze ging 's avonds of 's nachts naar haar laboratorium, en voegde antistoffen van andere bloedstalen of zelfs antistoffen van muizen toe aan de stalen. Daarop gaf de test 's anderendaags het gewenste resultaat.

Collega's roken in maart van dit jaar onraad. Hun vermoeden van fraude werd bevestigd door camerabeelden en de gegevens van haar toegangspas tot het labo. De vrouw heeft intussen bekend en is begin juni ontslagen. Minstens een van haar publicaties is ingetrokken.

Het LUMC betreurt het incident en benadrukt dat patiënten op geen enkel moment risico liepen. Tegen de onderzoekscommissie heeft de reumatologe de feiten meteen toegegeven. Ze zei daarbij alleen te hebben gehandeld, aldus de De Morgen.

De onderzoekster is intussen nog steeds als gastprofessor verbonden aan de Universiteit Antwerpen, maar het dagelijks bestuur van de faculteit zal zich volgens de krant maandag over haar statuut buigen.