Zara-oprichter Rosalia Mera overleden

Mede-oprichter van de Spaanse modeketen Zara Rosalia Mera is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat staat te lezen op de website van Inditex, de holding waarvan Zara deel uitmaakt. Met een geschat vermogen van 5,5 miljard dollar was Mera een van de rijkste vrouwen van Spanje.

Rosalia Mera werd op 28 januari 1944 geboren in een arbeidersbuurt in La Coruña in de Spaanse regio Galicië. Ze stopte met school toen ze 11 was en ging in een kledingwinkel werken. In 1966 trouwde ze met Amancio Ortega. Drie jaar eerder hadden ze samen een kledingwinkel opgestart.

In 1975 openden ze een eerste vestiging van Zara in La Coruña. Tien jaar later werd de overkoepelende holding Inditex opgericht. De eerste buitenlandse Zara-winkel opende de deuren in 1988 in Portugal. Een jaar later zette Zara voet aan de grond in New York. In 1990 was Parijs aan de beurt.

Mera was een van de drijvende krachten achter deze internationale expansie. Inmiddels omvat Inditex 8 verschillende merken waaronder Massimo Dutti en Bershka. Wereldwijd bezit de holding meer dan 6.000 winkels in 86 markten. In 2012 bedroeg het verkoopcijfer 15,9 miljard euro.

Met een geschat vermogen van 5,5 miljard dollar was Mera een van de rijkste vrouwen van Spanje. Na haar scheiding van Ortega in 1986 verlegde ze de focus stelselmatig naar haar gezin en liefdadigheid. Ze richtte mee een stichting op die zich inzet om mindervalide en minderbedeelde mensen aan een baan en bestaanszekerheid te helpen.

Mera overleed op het Spaanse eiland Menorca aan de gevolgen van een hersenbloeding. Ze werd 69.