Zou u "doen wat juist is"?

Wat zou u doen als u een schijnbaar onbewaakte portemonnee vindt met daarop de letters "doe wat juist is"? Zou u de eigenaar opsporen of gaan lopen met het geld? Volgens de Amerikaan Casey Neistat haalt de boodschap "do the right thing" bij ons het beste naar boven.

De Amerikaanse filmmaker Casey Neistat doet alsof hij slaapt op de metro en laat bewust zijn portemonnee op de grond liggen met daarop de letters "do the right thing", "doe wat juist is". Volgens hem zorgt de boodschap ervoor dat zijn portemonnee niet gestolen wordt. Uit het filmpje dat hij op YouTube heeft gepost (zie onder), blijkt inderdaad dat hij op die manier zijn portemonnee terug krijgt.

Neistat is zo hard overtuigd van zijn boodschap dat hij iedereen oproept om dergelijke stickers op hun portemonnee, gsm, bril… te kleven om te voorkomen dat iemand met snelle vingers ermee vandoor gaat. Wie hem een voldoende gefrankeerde omslag bezorgt, kan zelfs gratis zulke stickers thuisbezorgd krijgen.

Er is wel een kleine kanttekening bij dit schijnbaar positieve verhaal. Hoewel Casey het gebrek aan vertrouwen in onze maatschappij aanklaagt en met zijn boodschap mensen een geweten wil schoppen, stopt hij in zijn YouTube-experiment wel valse dollarbriefjes in zijn portemonnee (kleine foto). Zoveel vertrouwen heeft hij precies zelf ook niet in de kracht van zijn "doe wat juist is"-stickers.

lees ook