"Visie van Descheemaecker gaat in tegen de mijne"

Van vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) mag de NMBS best geleid worden door een liberaal, maar dat mag dan niet Mark Descheemaecker zijn. Dat zegt hij in een interview in De Tijd. Hij blikt ook vooruit naar 2014: "De N-VA wil de socialisten overal buiten."

Voor de politieke vakantie van start ging, kreeg de regering nog een reeks dossiers rond, soms heikele thema's. Maar over enkele topbenoemingen raakten de zes partijen in de regering het maar niet eens. Eind deze maand starten die onderhandelingen opnieuw.

De regering moet een akkoord bereiken over de NMBS. Daar zijn nu drie bazen: Jannie Haeck, vertrouweling van Vande Lanotte, de PS'er Luc Lallemand en de liberaal Mark Descheemaecker. Nu er een tweeledige structuur komt bij de spoorwegen, moet er dus een politiek akkoord gevonden worden over wie de twee bazen worden. Liberalen en socialisten staan daarbij lijnrecht tegenover elkaar.

"Van mij mag de NMBS geleid worden door iemand die geen enkele binding heeft met onze partij, op voorwaarde dat het een bekwame kandidaat is met een visie die aanleunt bij de onze. En dat mag een liberaal zijn", zegt Vande Lanotte in De Tijd. "Alleen heeft de huidige topman Mark Descheemaecker een visie die ingaat tegen de mijne."

Volgens Vande Lanotte wil Descheemaecker te veel inzetten op goederentransport en internationale uitbreiding. "Terwijl ik vind dat het binnenlandse vervoer van reizigers de hoofdtaak moet zijn."

"CD&V en Open VLD zullen moeten kiezen"

Vande Lanotte blikt in de krant ook vooruit naar de verkiezingen 2014. "De N-VA wil de socialisten overal buiten, zowel Vlaams als federaal."

Volgens de vicepremier zal de N-VA proberen te doen wat vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen gebeurde. "CD&V en Open VLD zullen moeten kiezen tussen een coalitie met de N-VA en een coalitie met de SP.A. Dat is de inzet. Maar als ze een regering vormen zonder socialisten, dan voorspel ik dat we naar een periode van sociale afbraak gaan, met meer ongelijkheid en armoede."