Duitsland wil Egyptische kopten beschermen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle eist dat de christelijke minderheid in Egypte beter beschermd wordt. De voorbije dagen zijn meer dan dertig kerken in brand gestoken door moslimextremisten.
A2013

Minister Westerwelle (links) deed zijn oproep aan de Egyptische autoriteiten, maar ook het bezoek van zijn collega Khalid Bin Mohammed al-Attiyah uit de Golfstaat Qatar zaterdag is daar niet vreemd aan. Qatar steunt openlijk de Moslimbroeders in Egypte en via de Golfstaat wil Berlijn die beweging tot omzichtigheid aanzetten.

Sinds de ontruiming van de moslimprotestkampen in Caïro woensdag zijn bij rellen al meer dan dertig koptische kerken in Egypte in brand gestoken door moslimextremisten. 

De Moslimbroeders verwijten de kopten dat die de kant van het leger hebben gekozen. De koptische paus Tawadros II heeft zich inderdaad positief uitgelaten over de machtsgreep van het leger begin juli.

Toch zijn de spanningen al veel ouder. Sinds de val van Moebarak begin 2011 zijn er al vaker aanslagen op kopten en hun kerken geweest. 

Officieel is 10% van de Egyptenaren christen, maar in de praktijk zou dat 12 tot 15% zijn. Bekende kopten zijn onder meer voormalig VN-secretaris-generaal Boutrous Boutrous Ghali en Onsi Sawaris, de oprichter van het telecom- en bouwconcern Orascom.

In het spoor van Marcus

Egypte was een van de eerste landen waar het christendom voet aan de grond kreeg. Naar eigen zeggen gaat de kerk er terug tot de evangelist Marcus die zich in Alexandrië vestigde. De nieuwe religie verspreidde zich snel onder de boeren die op die manier hoopten bevrijd te worden van de karweidiensten aan de priesterkaste in de oude tempels.

Na het Concilie van Chalcedon in 451 scheurde de koptische kerk in Egypte zich af van de orthodoxe kerk en werden de Egyptische christenen vaak vervolgd door de Byzantijnse overheid. Net daarom was er nauwelijks verzet bij de Arabische verovering in de 7e eeuw. Nadien ging een meerderheid van de kopten wel over tot de islam, te meer omdat anders extra belasting moest worden betaald.

De term "kopt" verwijst overigens naar Egypte (hoet ka Ptah of huis van de god Ptah). De Koptische taal is de laatste versie van het Oud-Egyptisch en wordt nu enkel nog gebruikt als liturgische taal in de kerk. De koptische kerk is de moederkerk van de Ethiopische en Eritrese kerken.