Leger ontruimt moskee in Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro heeft het leger een moskee ontruimd waar duizend Moslimbroeders een toevlucht hadden gezocht na de betoging van gisteren. Tegelijk blijkt dat de dodentol van de "Vrijdag van Woede" veel hoger ligt dan eerder gezegd.
Het leger dringt de moskee binnen

Na het geweld gisteren op het Ramsesplein in Egypte hadden een duizendtal sympathisanten van de Moslimbroederschap een toevlucht gezocht in de Al Fatah-moskee vlakbij. Ze werden omsingeld door het leger.

Volgens onze collega ter plaatse Jens Franssen waren er onder hen ook vrouwen en kinderen en gewonden die er verzorgd werden.  Enkele officieren onderhandelden in de moskee over een vrije aftocht voor vrouwen en kinderen en enkele honderden verlieten zo het gebouw.

Toen vanop de minaret van de moskee geschoten werd, hebben het leger en de politie het gebouw bestormd en ontruimd. Tijdens de schietpartij renden tientallen medestanders van de afgezette president Mursi in paniek uit het bezette gebedshuis. Of en hoeveel slachtoffers er zijn is niet duidelijk.

Volgens veiligheidskringen werden bij de ontruiming van de moskee zeven gewapende mannen opgepakt. Onder hen ook een Turks staatsburger, een Soedanees en twee andere Arabische buitenlanders, wier nationaliteit nog niet achterhaald is.

De Moslimbroederschap dreigt nu om opnieuw een betoging te organiseren naar het Ramsesplein en dat zou wellicht leiden tot een nieuw bloedbad.

AP2013

"Vrijdag van Woede" kostte 173 mensenlevens

Eerst had de interimregering gesproken over 80 doden, maar vanmiddag is dat aantal plots opgetrokken tot 173. Daarvan zouden iets meer dan de helft van de slachtoffers gevallen zijn in de hoofdstad Caïro.

Elders in het land vielen er acht doden in de noordelijke stad Damietta en nog eens vijf in de Fayum ten zuidwesten van Caïro. In Alexandrië -de tweede stad van Egypte- zouden vijf doden zijn gevallen en in Ismaïliya in de Suezkanaalzone nog eens vier.

Er vielen ook honderden gewonden en iets meer dan duizend betogers zouden gisteren zijn opgepakt. Hoe dan ook is dat minder dan de 638 doden die woensdag officieel zijn gevallen bij de ontruiming van twee protestkampen van de Moslimbroeders in Caïro.

Arrestaties en gespannen sfeer elders in Caïro

In de voorstad Giza zou de politie intussen de broer van Ayman al-Zawahiri, de topman van het terreurnetwerk Al Qaeda, hebben opgepakt. Die broer Mohammed al-Zawahiri wordt niet verdacht van banden met Al Qaeda, maar heeft wel de Moslimbroederschap openlijk gesteund. Hij zou ook de leider zijn van een salafistische beweging en zou banden hebben met moslimrebellen in de Sinaï.

In heel Caïro heerst een erg gespannen sfeer. Jens Fransen spreekt over "een belegerde stad" met overal check-points van erg nerveuze militairen, andere milities en soms gewoon gewapende burgers. "Caïro blijft echt een belegerde stad, met in heel veel wijken gewapende burgerwachten die de straten controleren. 

Via de staatstelevisie is intussen bekend geraakt dat 250 aanhangers van Mursi ondervraagd worden voor moord, poging tot moord en terrorisme.

AP2013