Politie kan niet in financiële databank

De federale gerechtelijke politie heeft al sinds begin dit jaar geen toegang meer tot een belangrijke financieel-economische bedrijvendatabank. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Via die databank kunnen speurders bij de federale gerechtelijke politie achterhalen wie de bestuurders van vennootschappen zijn, hoe ze hun betalingen uitvoeren of in welke bedrijven ze nog zitten. De politie wou haar abonnement op de bedrijvendatabank hernieuwen via een openbare aanbesteding. Maar door een procedure bij de Raad van State kunnen speurders de databank nu niet gebruiken.

Probleem is een geschil tussen twee firma's die meedingen naar het nieuwe contract. Zo stapte Coface naar de Raad van State nadat het uit de aanbesteding was gewipt vanwege een veroordeling uit 2009 in een zaak aangespannen door concurrent Infobase Europe. De Raad van State volgde Coface in de redenering dat de uitsluiting onvoldoende gemotiveerd was.

De politie herschreef daarop de motivatie en gaf het contract opnieuw aan Infobase. Coface stapte echter opnieuw naar de Raad van State, waardoor de politie voorlopig machteloos moet afwachten. De speurders hebben nog wel toegang tot de Kruispuntbank van Ondernemingen, maar voor complexe dossiers volstaat die niet.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. Volgens De Standaard verwacht de minister eind deze maand een beslissing bij de Raad van State.